Veternik, Zrmanjska 3
office@tirkiz.rs
063 500 403
021 821 171

Tepisi su skupi i pravilno održavanje je neophodno kako bi se povećala njegova dugovečnost i održavalo u dobrom stanju. Golih očiju ne možemo videti prašinu, ali činjenica je da se slojevi prljavštine mogu zaglaviti ispod vlakana tepiha. Ne može se priuštiti iznova i iznova zamena tepiha, pa je bolje da budu čisti i bez prašine. Usisavanje nije dovoljno za uklanjanje prašine; potrebno je temeljito i dubinsko čišćenje jednom mesečno da biste se oslobodili svih prljavština ispočetka.

Da li znate da prljavi tepisi mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput respiratornih problema, alergija, problema sa astmom i tako dalje? Iz tog razloga možete nas angažovati za čišćenje tepiha kako bi se klonili takvih štetnih problema. Ovaj vodič će vas obavestiti kako prljavi tepisi mogu ozbiljno uticati na vaše blagostanje.

Respiratorna pitanja

Buđ, čestice prašine, dlake kućnih ljubimaca mogu se zaglaviti u vlaknima tepiha. Ovde se postavlja pitanje; da li od prljavih tepiha može da se razboli? Naravno da! Kretanje zagađivača može dovesti do ozbiljnih respiratornih problema poput kašlja i disanja. Ljudi koji pate od astme mogu gore navedene simptome osećati intenzivnije jer su podložniji jakim toksinima u vazduhu.

Nivoi visokog stresa

Prema istraživanju, utvrđeno je da su nečisti tepisi odgovorni za probleme stresa. Ako se stres dugo ne leči, on može uticati na vaš imunološki sistem, izazvati bol migrene, probleme sa nesanicom, bolesti srca i depresiju itd. Održavajući tepihe čistima, osećaćete se opuštenije i moći ćete da vodite zdrav životni stil.

Atletsko stopalo

Možda niste čuli za ovaj glavni zdravstveni problem, to je zaraza kože stopala koja je uglavnom uzrokovana gljivicama i može uključivati simptome poput svraba, ljuštenja i tako dalje. Hodanje prašnjavim tepihom bosih nogu može omogućiti bakterijama da direktno dođu u kontakt sa stopalom kroz male posekotine i rane na koži.

Prekomerni rast mikotoksina

Opasne bakterije koje cvetaju u prašnjavim tepisima poznate su kao mikotoksini. Izlaganje njima može rezultirati stomačnim infekcijama, slabijim imunološkim sistemom. U mnogim slučajevima može čak rezultirati smrću. Pored ovoga, mikotoksini takođe dovode do brojnih alergija kao i respiratornih tegoba.

Kako se tepih prlja?

Mnogo stvari može prljati tepih:
• Prašina ulazi u naš dom i zaglavi se unutar površine tepiha čineći ga prljavim.
• Kućni ljubimci takođe prljaju tepih, jer im se dlake mogu zaglaviti u tepih, a mogu i mokriti. To, kao rezultat, može da izazove i gljivične i bakterijske infekcije.

Kako pravilno voditi računa o tepisima?

Tepisi, bez sumnje, mogu rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, pa je neophodno angažovati stručnjake za njihovo čišćenje, jer imaju iskustva u istoj oblasti. Koliko često vam je potrebno čišćenje tepiha, oslanja se na količinu prometa, koji vaš tepih prima. Budući da usisavanje nije dovoljno za uklanjanje svih štetnih zagađivača iz baze vašeg tepiha, profesionalci koriste kvalitetne alate i opremu koji vaš tepih mogu učiniti novim kao i ranije.

Tepisi ne samo da čine vaš dom atraktivnim; međutim, tepisi takođe ostavljaju značajan uticaj na zdravlje. Ako želite da instalirate tepihe u svom domu, ne zaboravite da ih održavate čistima koliko god možete.

Sada možete pretpostaviti kako prljavi tepisi mogu ozbiljno uticati na vaše zdravlje i koliko lako možete doći u kontakt sa takvim zdravstvenim problemima. Takvi problemi mogu se u potpunosti izbeći održavanjem njihovih tepiha čistim i bez prašine.

Leave a Comment